• Marina Ekdal

Ute är inne

Trots bara några månader sedan start av MARINAs har vi märkt en övervikt av beställningar på att bygga om ute. Gamla trädgårdar och uterum får ge plats för nya. Det som tidigare var en öppen altan eller bara en plats på gräsmattan möblerad med äkta eller kopior av Grythyttans sittmöbler - får nu ge plats för det stora trädäcket möblerad med soffan i vardagsrummet, ett loungebord i cement och gardiner i linne. På golvet ligger persiska mattan omgärdad av robusta vaser och krukor med vass och Afrikas lilja. Garageuppfarten, gångar och entréer är beklädda med marksten. Gräsmattan och fruktträden verkar alltmer lysa med sin frånvaro.


Men det är dyrt att bygga rum ute, att anlägga en trädgård - mycket dyrare än att flytta väggar och måla om inne. Dyrast är stensättningen. Du får nog räkna med närmare 1 000 kr per kvm för betongplattor - 1600-1700 kr för gatsten. Själv är jag mycket förtjust i alla former av stensättning oavsett det ligger på marken, en mur eller stödmur. Särskilt gabioner - en form av stålformationer som man fyller med sten - vilken sten som helst i färger man tycker passar. Denna typ av mur är självdränerande och kan lätt kombineras med både belysning och växter. Bara fantasin sätter gränser. Och sist men inte minst, betydligt mer prisvärd.


Vår fantastiska Ihor Suvalko är oerhört erfaren, fingerfärdig och konstnärlig när det kommer till stenbeläggning. Ihor anlägger såväl gångar som garageuppfarter och poolmiljöer i allsköns material, bygger murar och stödmurar, gör det noggrant, snabbt och effektivt. Bättre får du leta efter.#Gabioner #Trädgård #Stenläggning #Mur #Stödmur #Design #Trädäck